
Een onderneming beginnen was nog nooit zo makkelijk: met een goede laptop en een website ben je vaak enkel nog een KvK-inschrijving verwijderd van je eigen bedrijf. Met deze 6 stappen transformeer je jouw eigen bedrijf tot een écht succesvolle onderneming.
Een onderneming beginnen was nog nooit zo makkelijk: met een goede laptop en een website ben je vaak enkel nog een KvK-inschrijving verwijderd van je eigen bedrijf.
Het leven van een jonge ondernemer ziet er voor leeftijdsgenoten vaak benijdenswaardig uit. Je kunt werken vanuit huis of een koffiezaakje om de hoek, en als je een keer geen wekker wilt zetten, dan kan dat gewoon. Maar de belangrijkste reden om een eigen onderneming te starten is misschien wel dat je nooit meer hoeft te werken onder een baas.
Toch brengt het ondernemerschap veel onzekerheid met zich mee. Omdat je honderd procent verantwoordelijk bent voor je eigen succes (en inkomen), moet je continu blijven presteren. Die klanten halen zichzelf immers niet binnen.
Of toch wel? Jouw bedrijf professionaliseren is misschien makkelijker dan je denkt. Met deze 6 stappen transformeer je jouw eigen bedrijf tot een écht succesvolle onderneming.
Kleren maken misschien de man, maar de werkplek maakt het bedrijf. Starten vanuit een garage − zoals Apple bijvoorbeeld − heeft de romantische sfeer dat je binnen no-time een nieuw miljoenenbedrijf uit de grond stampt, maar uiteindelijk zit je wel in een garage. In Nederland gebeurt dit waarschijnlijk niet zo vaak als in Amerika, maar het geniet van hetzelfde aanzien als werken vanuit huis, bibliotheken, de universiteit of koffietentjes. Klanten ontvangen is schier onmogelijk, mocht je een sterke eerste indruk willen maken. Het straalt noch professionaliteit noch succes uit. Daarnaast staat het postadres van je bedrijf meestal op je website en deze subtiliteit zegt ook dusdanig veel over hoe jij jezelf presenteert. Heb je hier een adres staan op een mooie locatie, voegt dat een scheut cachet toe aan je imago. Er zijn voldoende mogelijkheden om een werkplek te kleden naar jouw gewenste uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een kantoorpand met een groep andere ondernemers, een start-up incubator, of een co-working space. Hierdoor heb je een plek die ontworpen is als werkomgeving. Zoek dus een plek waar je je niet opgelaten hoeft te voelen wanneer je een potentiële klant of relatie uitnodigt, waar eventueel ook nog een mooi adres aan hangt.
Voor sommige freelancers is netwerken een vies woord. Een verkooppraatje maken voor jezelf voelt als het verkopen van je ziel aan de kapitalistische duivel. Maar op een plek waar veel veelzijdige mensen op één plek zitten, met andere interesses en andere bezigheden, classificeert de vraag waar iemand zich mee bezig houdt zich al als een netwerkgesprek. Jouw pure interesse in hoe iemand anders zijn dag vult, is al genoeg om iemand aan jouw netwerk toe te voegen. Je weet nu immers waar diegene zich in specialiseert. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verkopen van jezelf, wanneer je een oprecht gesprek met iemand voert komt de wedervraag vanzelf. Dit soort gesprekken zijn erg waardevol, want de meeste klussen die je als freelancer of ondernemer binnenhaalt, worden via-via geregeld. Ga maar na bij jezelf: wanneer jij een dienst afneemt (van een kapper tot een marketingcampagne, dit kan echt van alles zijn), voelt het meteen een stuk veiliger en betrouwbaarder als je een persoonlijke doorverwijzing hebt gekregen.
Meet-ups
Een uitgelezen plek om je netwerk uit te breiden, is bij meet-ups. Met een klein beetje rondneuzen op Google, kom je er vanzelf achter waar en wanneer zulke evenementen plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is de Startup Boot. Met een zonnetje op je bol en een drankje in je hand, vaar je samen met een groep gelijkgestemden over de Amsterdamse grachten. Zo vervelend kan netwerken dus zijn.
Wanneer je een vaste plek vindt, hoeft een netwerk creëren niet eens semi-geforceerd te zijn, zoals bij het bezoeken van een zakelijke netwerkborrel. Het is dan gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen, want je loopt elkaar vanzelf tegen het lijf.
Je bent niet overal goed in, dat kan niet. Accepteer je eigen gebreken. Natuurlijk kan je je eigen website maken, lekker goedkoop. Het kost precies niks qua loon, en slechts een schijntje voor het domein en de hosting. Maar als jouw bedrijf zich niet focust op het maken van websites, of digitale vormgeving, is de kans groot dat je nog nooit een professionele website hebt gemaakt. De uren die gaan zitten in het uitvogelen hoe elke knop op WordPress werkt, kun je ook steken in datgene waar je wél goed in bent. De uren die je dan kwijt bent aan onkunde, hadden je ook geld op kunnen leveren door de kunde die je bezit in je eigen vak. Daarnaast is de kans nihil dat de site er net zo mooi uitziet wanneer dat je dit had laten doen door iemand die er wel verstand van heeft. Het is niet de bedoeling om hiermee jouw website-maak vaardigheden met de grond gelijk te maken, het punt is: delegeer.
Netwerk
Door anderen te vinden voor de zaken waar jij minder goed in bent, kan jij je meer richten op de kern van jouw zaak. Hierdoor waarborg je ook nog eens datgene waar je zelf goed in bent. Jouw klanten huren jou namelijk niet in voor de dingen waar je niet goed in bent, maar juist voor datgene waar je wél goed in bent. Omring jezelf dus met een vast netwerk aan mensen die de hiaten van jouw kunde kunnen opvangen (zie stap 2).
Je gaat fouten maken. Dat is inherent verbonden aan ondernemen en soms kan je er zelfs niet eens iets aan doen. Hoe jij met deze fouten omgaat, heb je echter volledig zelf in de hand. Wanneer jij na het maken van een fout meer geneigd bent om een veilige aanpak te hanteren, zit je misschien je eigen groei in de weg. Door het nemen van risico’s vergroot je de kans op falen, maar ook de kans om te leren.
Groeimindset versus statische mindset
‘De juiste mindset hebben’ hoort misschien in het rijtje van de nieuwste generatie jeukwoorden thuis, maar dat komt doordat te weinig mensen echt weten wat het betekent. Kortgezegd is het een schaal die loopt van een statische mindset tot een groeimindset. Je hebt een groeimindset als jij gelooft dat talenten en vaardigheden aan te leren zijn door middel van hard werken en het ter harte nemen van kritiek, en een statische mindset als je denkt dat talenten een geschenk uit de hemel zijn (Carol Dweck heeft het leeuwendeel van haar onderzoek hierop gericht, deze korte samenvatting doet geen eer aan de theorie die erachter zit - haar boek kan je hier lezen, en mocht je minder tijd hebben is hier haar Ted-talk). Dingen doen buiten je comfortzone voelt als het nemen van risico, maar groei vindt buiten je comfortzone plaats. Laat je niet afschrikken door risico’s op je pad, maar omarm ze als leermomenten en mogelijkheden. Een kleine sidenote: roekeloosheid en het nemen van risico’s zijn twee verschillende dingen. Wees eerlijk tegen jezelf bij het identificeren hiervan.
Er bestaat een kans dat werkomstandigheden, die je voor jezelf hebt gecreëerd, niet bevorderlijk zijn voor jouw motivatie. Het kan zelfs zo zijn dat je hier niet eens van bewust bent. De reden dat je voor jezelf bent begonnen, heeft meestal niet met geld te maken. Je wilt iets moois opzetten en hebt daar alles voor over. De motivatie hiervoor is in het begin hoog, maar soms heb je moeite om dit vast te houden. Het ligt niet aan de missie van je bedrijf, daar sta je volledig achter. Alleen soms lijken tegenslagen moeilijker te verteren dan je normaliter gewend bent.
De motivatie waarmee jij jouw start-up bent begonnen is niet te veinzen. Jammer genoeg is deze motivatie wel kapot te maken, en soms heb je niet eens door dat dit gebeurt. De psychologische theorie over intrinsieke motivatie heeft een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om jouw succesvolle onderneming op koers te houden. Dit zijn: verbondenheid, expertise, en autonomie.
Wanneer je behoort tot een groep gelijkgestemde mensen, zal dit jouw motivatie goed doen. Bij een tegenslag voel je je gesteund door de community. Een plek waar meerdere ondernemers bij elkaar zitten, zorgt voor een gemeenschapsgevoel. Daarnaast is iets doen waar je goed in bent leuk en motiveert je om meer je best te doen. Ergens goed in worden is dat ook. Een bedrijf starten in een gebied waar niet je niet goed in bent, of niet goed in wilt worden door gebrek aan interesse, kan op de lange termijn aan je gaan knagen, waardoor je motivatie daalt.
Dingen doen voor iemand anders is niet erg, maar als je altijd de bevelen van anderen moet opvolgen, word je diep ongelukkig. Je eigen keuzes maken geeft een impuls aan jouw motivatie, ook al is de handeling die je doet hetzelfde. Stel je eens voor, jij staat op het punt om de vaatwasser uit te ruimen en op het moment dat je van de bank opstaat en naar de keuken loopt, zegt je vriend(in): ‘schat, als je toch gaat, ruim je dan ook gelijk even de vaatwasser uit.’ Deze uitspraak ondermijnt jouw eigen keuze waardoor je direct minder zin hebt om deze klus te doen.
Als je ervoor kan zorgen dat er aan de drie voorwaarden (verbondenheid, expertise, en autonomie) wordt voldaan, is de kans groot dat je met een stuk meer plezier naar je werk gaat. Daarnaast is het op dat moment ook makkelijker om veel uren in je bedrijf te stoppen; het kost minder energie. En dan gaat het pas écht hard.
Je associeert jouw woonkamer niet met werken. Wanneer jij in de huiskamer zit, maken jouw hersenen automatisch al de connectie met ontspannen, Netflixen, of afspreken met vrienden. Wanneer jij in deze ‘bevuilde’ mentale omgeving je laptop erbij pakt om jezelf in een diepe concentratie proberen te laten verzinken, is de lichtste mate van afleiding al genoeg om deze te verstoren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat creativiteit bevorderd wordt wanneer individuen zijn verbonden met anderen in sociale netwerken. Mensen met verschillende achtergronden kijken met een verschillende bril naar problemen. Wanneer jij vastloopt op een probleem, kan het zijn dat je dit te gefixeerd vanuit je eigen perspectief probeert op te lossen. Iemand met een andere achtergrond, of een ander expertisegebied, kan jou dan helpen door het probleem van een andere kant te benaderen.
Niemand is van de ene op de andere dag een succesvolle ondernemer. Het kost tijd en moeite, je maakt fouten en behaalt successen, en je neemt goede en slechte beslissingen.
Een zo’n goede beslissing kan zijn om een dagje mee te lopen bij coworking space StartDock, volledig kosteloos natuurlijk. Op deze dag wordt je ontvangen door een van de oprichters. Met een kopje koffie of thee in de hand, lopen jullie samen door het monumentale grachtenpand, langs de werkplekken van de aanwezige freelancers. Hij laat je de vergaderzalen − waarbij één uitzicht heeft op de Herengracht − en de oude kluis zien. Het pand van StartDock was vroeger namelijk in bezit van de ABN-AMRO, die de originele kluis heeft achtergelaten. Hier wordt zo nu en dan een filmavond gehouden. Na de rondleiding krijg je een bureau waar je die dag aan kan werken. Rond lunchtijd ben je welkom in de common area, waar de aanwezige Dockers samen lunchen. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend. Bezoek je StartDock op een vrijdag, dan kan je aan het einde van de middag, met een drankje in je hand, aansluiten bij de Feedback-Friday. Hier geeft iemand een korte presentatie over zijn of haar bedrijf, gevolgd door een vragenvuur en tips en tricks over hoe diegene bestaande problemen het best de kop kan bieden. Ook ben je welkom bij de aansluitende borrel.
Aan het eind van de dag moet je een laatste beslissing maken: word ik een Docker?
Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.