Trends en ontwikkelingen binnen Coworking spaces

Benieuwd naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen coworking? Lees dan snel verder!

office

Welke gevolgen heeft de coronapandemie voor coworking?

5 min
Anouschka de Waal

Naar aanleiding van Thom’s bezoek aan Coworking London, delen we graag de belangrijkste trends en ontwikkelingen met jullie binnen de coworking markt. Nu het stof van de corona pandemie is neergedaald zien we wat voor gevolgen dit heeft voor de coworking markt.

1. Een ‘Market Shake’ in de markt van commercieel vastgoed

De wereld van commercieel vastgoed verandert. Door de pandemie brengen medewerkers van grote corporates nu veel minder tijd door op kantoor dan voorheen. Vóór corona was 5 dagen per week een redelijke standaard, ná corona is +-3 dagen per week het nieuwe normaal. De overige tijd wordt er gewerkt vanuit huis, in een coworking space vlakbij huis (om reistijd te verminderen), in een café/koffietent om de hoek of elders. Dit fenomeen noemen we 'hybride werken’. Het hybride werken zorgt ervoor dat corporates hun vastgoed gaan afstoten, omdat ze nog maar de helft van hun vastgoed daadwerkelijk gebruiken. De verwachting is dat veel bedrijven dus hun vierkante meters aan kantoorruimte gaan verminderen de komende jaren.

2. Coworking niet alleen meer voor de ondernemer

Doordat medewerkers niet alleen maar vanaf kantoor werken, is er veel meer vraag vanuit de medewerkers om ook andere werkplekken te faciliteren. On-demand workspace partijen zoals Coworker, Desana, Upflex en Croissant spelen hierop in door "all workplace passes" te verkopen aan bedrijven.. Deze zorgen ervoor dat medewerkers van corporates vanuit elke coworking space ter wereld kunnen werken. Dus: Wat OneFit/ClassPass voor fitness zijn, zijn zij voor coworking. Deze clubs groeien héél hard nu, met absurde investeringsrondes. Ook ABN AMRO heeft hier slim op ingespeeld door het opstarten van Green Desk. Hiermee kunnen medewerkers van bedrijven terecht bij coworking spaces bij de medewerkers in de buurt, bijvoorbeeld op een van de StartDock locaties.

3. Vijf sterren voor StartDock

Een andere trend is over komen waaien uit de hotelindustrie, namelijk de “sterren-rating” De verwachting is dat dit systeem dit of volgend jaar aan de markt geïntroduceerd zal gaan worden. Deze methode zal vanuit Coworking Europe sterren gaan geven aan coworking bedrijven zodat er een degelijke kwaliteitscheck plaatsvindt. StartDock gaat dus voor de Michelinster onder coworking spaces.

4. Impact maken doe je samen

Al op 12 April van dit jaar was het in Nederland ‘Earth Overshoot day’ en dat is verontrustend. Vanuit coworking spaces en vanuit onze klanten wordt het meer en meer een noodzaak om hier iets aan te doen. Elk land heeft nu 1 of 2 frontrunners die bezig zijn met impact-certificaten als GRI, WELL en B corp (voor hurende coworking concepten) of BREEAM en LEED (voor gebouw-eigenaren). Ook wij zijn bezig om onze bedrijfsvoering te verduurzamen. Zo zijn we samen met Move to Impact bezig om het B Corp certificaat te behalen en doen we er alles aan om onze CO2 footprint te reduceren.

5. StartDock, de McDonalds van de coworking wereld?

Dat is misschien wel in de toekomst het geval. Steeds meer coworking concepten lanceren een franchise-formule om de groei van hun concept te versnellen. Voor een franchisenemer zijn er verschillende voordelen, bijvoorbeeld dat het concept al succesvol is gebleken in andere locaties. Ook voor de franchisegever zitten er voordelen aan, denk aan versnelde groei en minder (initiële) investeringskosten. Er zijn nog maar enkele bedrijven binnen de coworking wereld die dit concept toepassen, naar verwachting worden dit er komende jaren steeds meer.

Facilitate employee well-being

Coworking spaces faciliteren werkplekken voor medewerkers. Vaak zijn coworking spaces ‘coole werkplekken’, maar om er een goede werkplek van te maken zijn er stappen nodig. De komende jaren moeten coworking spaces gaan kijken naar luchtkwaliteit, juiste verlichting, ergonomisch meubilair en welzijn. Organisaties doen dit al op hun eigen kantoren en het is alleen maar logisch dat zij dit ook wensen voor de andere werkplekken van hun medewerkers.

De coworking markt verandert snel, daarnaast heeft de pandemie gezorgd voor een verandering in doelgroep. Het is nu tijd om mee te gaan met de trends en ontwikkelingen zodat de coworking space aantrekkelijk blijft voor iedereen die opzoek is naar een andere werkplek. Met StartDock werken we dagelijks, met het hele team, actief aan het verbeteren van onze coworking spaces. Wil jij hierover meedenken? Neem dan contact op met info@startdock.nl

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.