StartDock Kwartaal Impact Update

Bij StartDock vinden we het ouderwets om een bedrijf alleen te beoordelen op basis van de som 'Omzet - Kosten = Winst / Verlies'. Daarom is StartDock momenteel bezig om een B Corp te worden, wat onze impact open en transparant maakt, terwijl we ons bedrijf inzetten als kracht voor het goede.

6 min
Max Koningen

In onze kwartaalupdate streven we ernaar om een ​​diepgaande blik te bieden op onze initiatieven. We blijven onze voortgang in de richting van deze doelen delen, inclusief ons energie- en waterverbruik, afvalreductie en inspanningen voor community outreach.. We gaan deze update gebruiken om terug te kijken op onze prestaties, uitdagingen en gebieden waar we ons nog verder kunnen verbeteren.

Door onze voortgang en doelen te delen, hopen we anderen te inspireren om zich bij ons aan te sluiten op deze reis naar een duurzamere toekomst. Of je nu een Docker, leverancier, investeerder of een individu bent die een verschil wilt maken, we nodigen je uit om met ons mee te gaan.

Terugblik: Q2 2023

Ook in het tweede kwartaal van 2023 hebben we vooruitgang geboekt in de richting van onze doelen. Hieronder vind je een overzicht van onze prestaties:

Vrijwilligerswerk

We hebben dit kwartaal een nieuw programma gepresenteerd waarin onze collega’s 2 dagen per jaar betaald verlof kunnen krijgen om vrijwilligerswerk buiten StartDock te doen. We hebben al jaren een team dat graag ook buiten werktijd haar steentje bijdraagt. Tot op dit moment was dit voornamelijk in de weekenden. Om hen aan te moedigen maken we het nu ook mogelijk om dit tijdens werktijd te doen!

B Impact Assessment

Sinds midden juni hebben wij van B Lab een ‘Primary Analyst’ aangewezen gekregen. Dit betekent dat ons assessment op dit moment gecontroleerd wordt. We zijn op dit moment hard bezig om alle bewijsstukken van onze stappen aan te leveren aan de B Lab. We hopen hierdoor snel groen licht te krijgen en ons officieel als B Corp te kunnen certificeren. 

Sustainability Bingo

Onze collega Fleur heeft het afgelopen kwartaal onderzoek gedaan op onze locatie aan het Westplein. Het doel van dit onderzoek was om te kijken hoe we dockers bewuste keuzes kunnen laten maken door middel van een spelelement. Hiervoor heeft in mei de Sustainability Bingo plaatsgevonden, waarbij de winnaar een mooie prijs kon winnen. De bingo is goed ontvangen door onze Dockers! We hopen snel de test uit te breiden en de bingo ook op andere locaties uit te gaan voeren!

Press Me - Little Flush

Het meeste waterverbruik binnen StartDock is het doorspoelen van de toiletten. Om Dockers bewust te maken van de hoeveelheid water die hierin gebruikt wordt, moedigen we ze door middel van stickers aan om de kleine doorspoelknop te gebruiken. Hiermee kan 2-3 liter water per keer worden bespaard! Dus ook wanneer je thuis bent, denk na voor je spoelt!

Andere updates

  • We hebben de gesprekken met onze partner Cawa gestart om CO2 neutraal te worden, hierover later meer!
  • Op alle StartDock locaties zijn waterbespaarders op de kranen geplaatst (wanneer deze er nog niet waren).
  • We hebben een gloednieuwe Impact pagina op onze website, waarop alles te lezen is over onze doelen.
  • We hebben ons energie dashboard voor Dockers geüpdatet, waardoor Dockers nu precies kunnen zien wat hun energiekosten zijn.
  • De eerste ruimtes op onze locatie aan de Herengracht hebben slimme verlichting gekregen!
  • We hebben onze leveranciers opnieuw in kaart gebracht en hierbij gekeken naar duurzaamheidscertificeringen en ‘best-practices’.

Wat volgt: Q3 2023

We zijn halverwege het jaar, maar we hebben nog meer stappen te ondernemen om onze doelen te realiseren! Het volgende kwartaal gaan we ons op de volgende punten focussen:

  • Certificeren als B Corp: Zoals de planning er nu uitziet gaan we in het aankomende kwartaal onze B Corp certificering binnen halen! We hebben uiteraard geen garanties dat we de certificering krijgen, maar we hebben goede hoop dat we zonder kleerscheuren door de assessment komen.
  • CO2 Neutraal werken: We willen als StartDock onze kantoren en werkplekken CO2 neutraal maken. Dit kan op dit moment niet enkel door het verduurzamen van onze panden. We zijn op dit moment in samenwerking met een van onze Dockers Cawa aan het kijken naar het aanschaffen van CO2 credits.
  • We gaan door met het plaatsen van slimme verlichting in gemeenschappelijke ruimtes op alle StartDock locaties: We weten dat verlichting een belangrijke bijdrage levert aan ons energieverbruik. Door het plaatsen van deze verlichting hoeven Dockers straks niet meer na te denken om de lampen uit te doen als ze het pand verlaten.
  • We gaan door met onze zoektocht naar duurzame leveranciers. We zijn op dit moment aan het kijken naar het inkopen van duurzame bureaustoelen. Ook op andere vlakken willen we kijken naar leveranciers die passen bij ons ‘impact verhaal’.

We zijn toegewijd aan het behalen van deze doelen en het maken van een positieve impact op het milieu en onze gemeenschap. We nodigen jullie dus ook uit om mee te doen. Als je feedback of input hebt over onze doelen en prestaties, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via impact@startdock.nl! We kijken ernaar uit om ook het volgende kwartaal weer stappen te zetten!

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.