StartDock gaat voor CO2 neutrale locaties

In een volgende belangrijke stap naar verantwoorde groei, zijn we blij aan te kondigen dat wij per direct alle CO2 gaan compenseren die opgewekt wordt door onze panden. Dit betekent dat al onze kantoren en vergaderruimtes vanaf nu CO2-neutraal worden verhuurd!

4 min
Marc Jonk

De CO2 footprint van StartDock

Ieder bedrijf heeft een zogeheten “CO2 footprint”, wat staat voor de totale CO2 die in de atmosfeer terechtkomt door het operationeel houden van het bedrijf. Om de CO2 footprint van StartDock in kaart te brengen, hebben we in al onze locatie sensoren bevestigd. Met de opgehaalde data hebben we een ‘CO2 dashboard’ gecreëerd, waarin een Docker kan zien hoeveel CO2 zijn/haar StartDock locatie genereert en welk gedeelte hiervan aan hem/haar is toe te rekenen op basis van de hoeveelheid m2 en/of de hoeveelheid personen. Deze metingen worden realtime bijgewerkt en maken onderscheid tussen CO2-uitstoot door verwarming, CO2-uitstoot door elektriciteitsverbruik en CO2-uitstoot door waterverbruik. In de volgende afbeelding is te zien hoe dit CO2 Dashboard eruitziet:

 

Hoe kijken wij naar onze eigen CO2-uitstoot?

Met StartDock zijn we gevestigd in klassiek-monumentale gebouwen, die wij geheel of gedeeltelijk huren van pandeigenaren. Monumentenzorg maakt het ons niet makkelijk, doordat bijvoorbeeld zonnepanelen en dubbel glas niet overal zijn toegestaan voor het stadsgezicht. Onze panden zijn hierdoor helaas slecht geïsoleerd en lastig zelfvoorzienend te maken qua elektriciteit. Desalniettemin hebben wij gelukkig pandeigenaren die graag meedenken met het verduurzamen van onze locaties en zijn er ook veel acties die we wél kunnen uitvoeren.

Wat kan StartDock zelf doen aan haar CO2-uitstoot?

Er zijn diverse acties mogelijk om CO2-uitstoot te verminderen, met verduurzamingsmaatregelen als belangrijkste acties. Bij verduurzamingsacties valt te denken aan het gebruik van LED-lampen in plaats van gloeilampen, het gebruik van dubbelglas in plaats van enkel glas, het gebruik van groene stroom in plaats van grijze stroom en het gebruik van waterbesparende methoden. Deze acties leiden tot reductie van CO2-uitstoot, maar reductie tot een nulpunt is op korte termijn onhaalbaar. Daarom is compensatie van CO2 uitstoot een tweede pad waar we voor hebben gekozen.

Wat is CO2 compensatie?

Compensatie heeft een directe toepassing, doordat wij projecten financieren die CO2 uit de atmosfeer onttrekken, wat onze eigen uitgestoten CO2 compenseert. Om de besteding van onze financiering te kunnen volgen en traceren, zijn we een samenwerking aangegaan met Cawa, Docker bij StartDock Keizersgracht. Onze systemen communiceren elke dag automatisch naar Cawa hoeveel CO2 op een locatie door verwarming, elektriciteit en water wordt uitgestoten, waarna hiervoor credits worden gekocht. Deze credits worden uitgegeven aan klimaatprojecten van hoge kwaliteit, die CO2 uit de atmosfeer halen. 

Wat zijn onze volgende stappen?

We geloven bij StartDock dat compensatie van CO2-uitstoot een tussenstap is, maar het is een begin. Vanaf dit startpunt werken we verder aan de reductie van CO2-uitstoot op onze locaties, met als eerste doelstelling een 5% CO2-reductie in 2023. Acties die we hiervoor hebben uitgezet:

  • Alle verlichting en verwarming in onze panden ‘slim’ maken
  • Met onze verhuurders (de pandeigenaren) in gesprek treden om te bekijken welke verduurzamingsmaatregelen er wél kunnen worden toegepast in de monumenten
  • Een tochtsluis laten plaatsen op onze locatie aan de Herengracht
  • Op elke locatie waterbespaarders op al onze kranen en in alle stortbakken van toiletten installeren

Mocht je vragen of input hebben over onze overstap naar CO2 neutrale locaties, dan luisteren we graag! Neem contact op met impact@startdock.nl.

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.