StartDock: een jaar corona

In een week tijd leek het bedrijf waar we al meer dan 5 jaar aan werken in rook op te gaan. Tachtig procent van onze huurders wilden weg, korting, of onderhandelen over hun contract. Er werd massaal beroep op ons gedaan. We moesten onze huurders geruststellen, maar wisten zelf ook niet waar we aan toe waren.

5 min
Vincent Siderius

‘Ik voelde me in de kou gezet’ zegt Thom Wernke, CEO van StartDock. ‘Van alles waar we aan werken, is de community hetgeen waar we het meest tijd en energie in steken. Nu leek het alsof de hele community ineens weg wilde. Toen ik van de schrik was bijgekomen snapte ik het heel goed. Iedereen zat met angst of zijn of haar bedrijf het wel ging overleven, net als wij. Wij begaven ons op dat moment in een spagaat tussen onze Dockers willen helpen en onze coworking space boven water houden.’

De bijzondere positie van een coworking space tijdens corona

Deze spagaat is een symptoom van de bijzondere positie die we hebben. We zijn niet 1 kantoor, we zijn driehonderd kantoren, voor elke Docker een. We horen dus 300 verhalen. Daar zitten ongelooflijke successen bij, van branches die ontploft zijn, zoals online retail, maar ook faillissementen uit de reis- of evenementenbranche. Toen de stof was neergedaald zagen we dat de bezettingsgraad nog maar zo’n 60-70% was, waar we normaal nagenoeg vol zaten. Met de freelancers en ondernemers die hun werkplek aanhielden, moesten we een nieuwe manier van werken creëren.

Eigenlijk zijn we helemaal geen kantoor. De regels die voor een kantoor gelden, gelden niet voor ons, maar ook de regels die voor retail gelden, gelden niet voor ons. We vallen hiermee tussen wal en schip. We kunnen en mogen niet tegen onze Dockers zeggen dat ze thuis moeten gaan werken, want ze betalen ons voor deze dienst. We kunnen het aanraden en faciliteren, wat we ook gedaan hebben. We hebben een balans moeten vinden in de regels, maar mochten veel niet verplichten. In de eerste maanden was dit geen enkel probleem. Corona was nieuw, niemand wist precies hoe gevaarlijk het was en niemand wilde elkaar in gevaar brengen.

Overleggen met andere coworking spaces

Het werd pas echt lastig toen we weer een beetje mochten versoepelen. We hebben met heel veel verschillende coworking spaces overlegd om te kijken wat de juiste keuzes waren. ‘We zijn een soort mini-samenleving elke type mens kan je vinden op StartDock.'

Eenpitters en kleine ondernemingen hebben een mentaal en zakelijk voordeel aan een sterke community. Dit staat buiten kijf. Hoe kunnen we dat veilig blijven ondersteunen? Stoppen we met ons open koelkast beleid? Waarbij iedereen na 16:00 altijd een biertje mag pakken. Gaan we verbieden dat mensen samen lunchen? Wat doen we met mondkapjes?

Wernke: ‘Ondernemers zijn van nature een beetje recalcitrant. Tegen de overtuigingen van de massa trappen zit in hun bloed. Het constante zoeken naar de juiste balans tussen regels en leefbaarheid is nu gelukkig uitgekristalliseerd.’

De toekomst van werk na corona

Iedereen vond thuis werken in het begin prima. Ja, het was wennen, maar veel mensen hadden een ‘dit kan ik oneindig lang volhouden’-moment. Kantoren leken heel even overbodig te gaan worden. Wat heb je eraan als je toch moet — en kan — thuiswerken? Tot je erachter komt dat de muren van je eigen huis soms wel erg op je af kunnen komen.

We hebben toen collectief het juiste antwoord gevonden.

Toen we met z’n allen thuis gingen werken, dachten we het kantoor niet meer nodig te hebben. Na een lange tijd thuis, kwamen we erachter dat beide opties geen perfecte oplossing waren.

De conclusie is dat we een combinatie nodig hebben. Soms thuis, soms op kantoor. De balans is voor iedereen anders. Iedereen — niet alleen ondernemers — heeft deze flexibiliteit nodig. Corona heeft ervoor gezorgd dat we dit tegelijk hebben ervaren.

Veel bedrijven zijn nu aan het nadenken over een hybride regeling, bijvoorbeeld 2 dagen op kantoor, 3 dagen thuis werken. Uit onderzoek van Nyenrode Universiteit blijkt dat 88% van werknemers dat zelf ook ziet als de ideale situatie. Hierdoor zijn vrijwel alle kantoren van bedrijven direct te groot geworden. Ook StartDock merkt dat er steeds meer vraag is naar een flexibele werkplek en kleinere kantoren. Wernke: ‘Partijen die normaliter een kantoor van 100m2 zoeken, huren nu een ruimte van ongeveer 30m2. Coworking biedt een mooie oplossing voor het afschalen van bedrijven met grote kantoren.’

Corona is een zege voor de coworking space

Zo’n hybride oplossing zorgt ervoor dat coworking spaces de komende jaren waarschijnlijk een gigantisch aanwas gaan krijgen van mensen die voor grotere bedrijven werken. Wernke: ‘je krijgt dan een Hub & Spoke model. Grote bedrijven hebben ergens centraal hun hoofdkantoor, dat is de ‘hub’. Iedereen kan daar een deel van de week werken. De rest van de week kan je in je eigen stad werken, thuis of bij een coworking space. Dit zijn de ‘spokes’, oftewel de spaken’.

 Een coworking space kan perfect in dit gat springen. Als een vreemde eend in de vastgoedwereld lossen we namelijk een aanzienlijk probleem op. Een coworking space zorgt er namelijk voor dat een rigide vastgoedmarkt flexibel wordt voor een huurder. Een kantoor of werkplek huur je normaal niet voor een maand. Die contracten zijn lang, soms jaren. Een coworking space zorgt voor flexibiliteit. Je hoeft de strijd niet aan met grote partijen met lange contracten. Wij doen dat voor jou.

Wernke: ’Dit is waar we nu zijn. Ik denk dat coworking een enorme boost gaat krijgen door corona. Een boost die anders makkelijke tientallen jaren langer had geduurd.'

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.