StartDock Coworking Behaalt B Corp Certificering!

StartDock mag zich vanaf vandaag B Corp noemen! Deze certificering wordt door B Lab toegekend aan bedrijven die voldoen aan hoge normen op vijf gebieden: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten. Voor StartDock markeert deze certificering een volgende stap richting toekomstbestendige bedrijfsvoering.

4 min
Pascalle Huisman

Max Koningen, intern met een knipoog bekend als “Mr B Corp”, is trots op de certificering, maar beschouwt deze slechts als een onderdeel van een groter geheel: “We zijn enorm trots dat we nu officieel het B Corp-label mogen dragen. Het was een enorme onderneming voor StartDock om tot deze certificering te komen en tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan. We vinden uitdaging in voortdurend nadenken over impactvolle manieren om zaken binnen StartDock anders aan te pakken, de B Corp-certificering bevestigt nu op prachtige wijze de gemaakte inspanningen!”

Waarom B Corp?

StartDock is in 2022 begonnen aan de reis om zich als B Corp te certificeren, omdat er bij de oprichters Johan en Thom een gevoel heerste van oneerlijkheid. “Bedrijven kunnen een grote veroorzaker zijn van veel menselijk en ecologisch leed, wat wij weeffouten in het kapitalistische systeem vinden. B Corp tracht kapitalisme (in onze optiek succesvol) te herdefiniëren door ‘for profit’ bedrijven uit te dagen om te verbeteren op hun sociale en ecologische prestaties. In Amerika is een Benefit Corporation (B Corp) zelfs een officiële ‘legal entity’, zoals wij bijvoorbeeld de BV of NV kennen. Daar moeten wij in Nederland ook naartoe”, aldus Thom Wernke, CEO van StartDock. 

De route naar B Corp

Om gecertificeerd te worden, dient een organisatie minimaal 80 van de 200 punten te behalen. Gemiddeld scoren bedrijven ongeveer 50 punten, StartDock heeft een score van 84,5 behaald! Op de thema’s gemeenschap (community) en werknemers werden hoge scores behaald, terwijl op het vlak van milieu veel werk is gedaan en nog altijd te doen is . Bekijk hier het volledige B Corp assessment van StartDock.

Verantwoordelijkheid op mens en milieu 

Het afgelopen jaar heeft StartDock een aantal concrete stappen gezet om de bedrijfsvoering te verbeteren. Een aantal voorbeelden:

  • In 2022 is door StartDock het Energy Portal geïntroduceerd. Hier is voor klanten van StartDock per dag en per individu het actuele gebruik van elektriciteit, gas, water en CO2 op locatie terug te vinden. 
  • Vanaf 1 mei 2023 compenseert StartDock alle CO2 die de locaties uitstoten (energie, water en gas) middels traceerbare klimaatprojecten via Cawa.
  • StartDock heeft zich gecertificeerd als World-class Workplace met een eNPS van +82. eNPS staat voor Employee Net Promoter Score en wordt door veel bedrijven gezien als het belangrijkste instrument om medewerkerstevredenheid te meten. 
  • In samenwerking met Aleta Languages is StartDock een wekelijks taalcafé gestart om mensen (gratis) te helpen in het oefenen van de Nederlandse taal

De volgende stappen

De B Corp-certificering is voor StartDock een mijlpaal om trots op te zijn. Dit geeft binnen de organisatie vernieuwde energie voor de inzet voor verdere verduurzaming van de locaties en het verder versterken van onze community. Daarnaast wordt deze certificering over 3 jaar opnieuw beoordeeld door B Lab.

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.