Stage lopen bij StartDock

Stage lopen in een coworking space? Wat houdt het in? Wat doe je allemaal? En waarom is nou juist een coworking space zo geschikt als stageplek?

Een stageplek bij een coworking space

5 min
Vincent Siderius

“Ik ben aardig kansloos zonder mijn stagecollega’s, ze zijn een verlengstuk van mij” vertelt Lois Dickhoff, Community Manager van de Rotterdam-locatie van StartDock. Lois weigert pertinent om stagiaires ‘stagiaires’ te noemen, want de rol die ze hebben, de verantwoordelijkheden die ze krijgen en de keuzevrijheid die ze ervaren is zoveel meer dan een stagiair.

Stagecollega

Daar houdt het overigens niet op. De stagecollega’s hebben een officiële titel, net zoals de CEO, de salesmanager en de community manager. Ze heten community associates. Lois: “Toen ik bij een andere co-working space werkte, was het team veel groter. Er werkten meerdere community associates onder de community manager. Mijn rol was toen community associate. De verantwoordelijkheden die ik toen had kwamen erg overeen met de verantwoordelijkheden die wij onze stagecollega’s geven”.

Een korte blik op het organogram van StartDock vertelt je waarom ze dit zegt. Voor het dagelijks draaiende houden van alle locaties bestaat 75 procent van het team uit de stagecollega’s van Lois. Ze zijn dan ook een solide verlengstuk van het fulltime-team. Lois: “De community zal in kwaliteit achteruitgaan zonder ze. Er zijn nu namelijk meer StartDock-gezichten op de locaties waar onze huurders een klik mee kunnen hebben. Ik kan onmogelijk in mijn eentje voor iedereen in het pand aan het Westplein de perfecte mix zijn van aanspreekpunt, vriendin en gastvrouw. Met z’n vieren is de kans op slagen daarin vele malen groter. Vandaar dat mijn stagecollega’s zo waardevol zijn”.

Organogram SD_NL

Wat doet een community associate bij StartDock?

‘Je ziet soms wel eens dat bedrijven stagiaires aannemen als goedkope werknemers, daar hou ik niet zo van’ aldus Lois. ‘Natuurlijk bestaat een deel van de stage uit het draaiende houden van de toko, dat is een belangrijk onderdeel van de ervaring die ze op moeten doen. De helft van de tijd bestaat uit deze procedurele taken. De andere helft kan volledig ingevuld worden zoals de stagecollega dat wilt. Hier zijn wel een paar regels voor: (1) ze moeten de opdracht zelf enorm interessant vinden, (2) het moet StartDock vooruithelpen en (3) er moet iemand met expertise beschikbaar zijn om sturing en feedback te geven.’

Dit zijn de procedurele taken van onze stagecollega’s (50% van de tijd):

 • Zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor de community;
 • Gasten verwelkomen en comfortabel maken;
 • Postverwerking voor de Dockers — zo noemen we onze huurders;
 • Zorgen dat de ruimtes er presentabel uitzien;
 • Kortom: de stagecollega is daar als een Docker hem of haar nodig heeft.

De persoonlijke opdrachten van onze stagecollega’s vallen voornamelijk in de volgende categorieën (de andere 50% van de tijd):

 • Inkoop: hoe anticipeer je op de behoeftes uit de community op het gebied van inkoop?
 • Event management: het begeleiden van workshops vanuit de community of zelf iets opzetten;
 • Social media management: de zichtbaarheid van StartDock vergroten en onze verhalen vertellen;
 • Sales: het geven van tours aan potentiële huurders, bezighouden met de groei of nieuwe verdienmodellen bedenken;
 • Automatisering: hoe ziet alles achter de schermen eruit, wat kan er beter of slimmer
 • Duurzaamheid: de levenskwaliteit van onze Dockers vergroten;
 • HR / recruitment: meedraaien en verbeteren van het sollicitatieproces van nieuwe stagecollega's.

Eigen ideeën zijn cruciaal voor een succesvolle stageperiode

StartDock wil graag mensen met een mening, mensen met ideeën. Een groot deel van de stage is eigen inbreng. Daarom is het belangrijk voor ons - en nog belangrijker voor de potentiële stagecollega zelf - dat ze weten waar ze voor kiezen.

Lois: “Tijdens het operationele deel is de community associate het eerste aanspreekpunt voor de community. Als iemand het niet leuk vindt om andere mensen te helpen is het lastig gedijen in een co-working space. Je moet het onwijs leuk vinden om andere mensen te helpen, anders is een co-working space niks voor jou”.

Maar als het een goede match is, nemen we onze stagecollega ook serieus. Het komt dan ook vaker voor dat een stagecollega na de stage bij ons in dienst treedt of dat hij of zij met innovaties komt die een vast onderdeel van StartDock worden, zoals Rob en Rinske.

De virtuele kantoren van Rob

Rob was een aantal jaar geleden onze stagecollega op de locatie aan de Herengracht. Het ondernemerschap inspireerde hem en de ondernemers om hem heen inspireerde hem. Rob deed zijn stage onder de vlag van sales en stortte zich op nieuwe verdienmodellen voor een co-working space. Verdienmodellen zijn als de longen van een onderneming: twee goed functionerende verdienmodellen zorgen voor meer zuurstof dan één. Hij zag dat StartDock naast de fysieke werkplekken ook virtuele werkplekken kon verhuren. Dat betekent kort gezegd dat mensen niet lijfelijk aanwezig zijn op locatie, maar wel het adres mogen gebruiken voor hun bedrijf. We hebben dit idee samen met hem onderzocht en opgezet en kunnen met trots zeggen dat dit nu een vast onderdeel van StartDock is.

De businessclub van Rinske

Een andere manier om verder te denken dan alleen de fysieke locatie waar wij aan verbonden zijn is de aanpak van Rinske. Onze community is een van onze speerpunten, we zetten ons daar ongelooflijk voor in en we zien onze Dockers als de ziel van StartDock. Rinske vond dat het zonde was om de community te beperken tot de aanwezigheid in een van onze panden. De band met elkaar en met ons wordt natuurlijk wel geboren en gevoed door aanwezigheid, maar dat betekent nog niet dat we ons daardoor moeten laten beteugelen. De StartDock businessclub is op dit moment in volle gang in ontwikkeling. Het hoofddoel van deze businessclub is om de mensen die StartDock verlaten als huurder van een bureau of kantoor nog wel de mogelijkheid geven onderdeel te zijn van de community. Uit het oog is bij ons niet uit het hart.

Moedergans waakt over je

Lois: “Ik word elk jaar ouder. Maar vreemd genoeg blijven mijn stagecollega’s altijd even oud. Waar ik me eerst als grote zus van mijn stagecollega’s voelde, verander dit langzaam maar zeker meer richting moederlijke gevoelens. Thom [Wernke, de CEO en een van de co-founders] noemt me daarom ook regelmatig moedergans”.

Lois biedt altijd een luisterend oor, ook bij zaken die niks met de stage te maken hebben. Nu Lois zwanger is, gaan de gesprekken veel sneller de diepte in. Dit schept een band die veel verder gaat dan alleen collega’s. “Ik wil ze meer leren dan alleen maar met klanten omgaan of wat belangrijk is op werk. Ik geef ze een ervaring mee. Dit heeft mij zelf geleerd dat werken echt leuk kan zijn”.

Een tijdje geleden kwam een van onze stagecollega’s erachter dat hij zijn studie niet meer leuk genoeg vond en hij besloot om te stoppen. Dit betekende ook dat zijn stage daarmee ten einde was, een behoorlijke kluif voor zijn collega's op de Herengracht, die nu de troepen met een derde zagen afnemen. Er moest een nieuwe collega komen. De periode dat die er nog niet was, gaf een extra uitdaging aan de enige stagecollega die achterbleef. Lois: “We hebben haar toen met het team extra begeleiding en aandacht gegeven om de overgangsperiode goed door te komen. Ook werd ze actief betrokken bij het aantrekken van haar nieuwe stagecollega. Ze heeft uiteindelijk alle potentiële kandidaten gesproken en had inspraak op wie er uiteindelijk gekozen is. Het is natuurlijk ook haar collega”.

Thom had dus gelijk, Lois is echt een moedergans. Een moedergans is betrokken en neemt haar jongen onder haar vleugels. Ze is betrokken bij hun gezondheid, hun ontwikkeling en hun welzijn. Zitten ze op de juiste plek? Wat speelt er in hun persoonlijke leven? Hebben ze wel plezier? En uiteindelijk ziet de moedergans niets liever dan dat haar kinderen vol zelfvertrouwen het nest uitvliegen, de horizon tegemoet.

Bij StartDock zijn we altijd opzoek naar nieuwe stagecollega's. Bekijk onze vacaturepagina voor de huidige vacatures.

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.