Samen zijn, maar je alleen voelen: werken in een koffietentje

Nog niet eens een week na mijn afstuderen stond ik bij de Kamer van Koophandel om te starten met mijn eigen bedrijf. Ik had geen ervaring met ondernemen, kende verder niemand met een eigen bedrijf en had eerlijk gezegd ook niet echt een plan. Op het diploma in mijn zak stond: sport- & prestatiepsychologie, MSc. Dit is niet een werkveld waar je links en rechts over de vacatures struikelt. Als het niet bestaat dan maar zelf maken was mijn gedachte.

Virtual Office 1

Alleen nu had ik andere problemen, andere dingen waar ik tegenaan liep en hulp bij nodig had.

1 min
Vincent Siderius

Nog niet eens een week na mijn afstuderen stond ik bij de Kamer van Koophandel om te starten met mijn eigen bedrijf. Ik had geen ervaring met ondernemen, kende verder niemand met een eigen bedrijf en had eerlijk gezegd ook niet echt een plan. Op het diploma in mijn zak stond: sport- & prestatiepsychologie, MSc. Dit is niet een werkveld waar je links en rechts over de vacatures struikelt. Als het niet bestaat dan maar zelf maken was mijn gedachte.

Een werkplek zoeken

Een kantoor kon ik niet betalen, dus ik startte bij wat ik kende. Ik ging naar de werkplek die de afgelopen jaren mijn thuis was geweest: de universiteit. Tijdens het schrijven van mijn scriptie was Ik was meer dan productief hier. Daarnaast wist ik wie in hetzelfde schuitje zat als ik, wie goed was in statistiek en wie gezellig was tijdens een koffiepauze. Alleen nu had ik andere problemen, andere dingen waar ik tegenaan liep en hulp bij nodig had. Niemand aan wie ik het kon vragen want ik zat inmiddels in een andere wereld maar nog steeds op dezelfde plek.

Ik vind het te overdreven om te zeggen dat ik me eenzaam voelde, maar ik voelde me zeker alleen tussen de mensen. De waarde van die kleine momentjes van herkenning was achteraf gigantisch. Ik kon niemand iets vragen over het opzetten van een bedrijf en eerlijk gezegd interesseerde de examenstress van de mensen om mij heen me ook niks. Ik voelde me totaal niet meer op mijn gemak.

Het gemak vond ik ook niet in koffietentjes. Toegegeven, de kwaliteit van de koffie was een stuk hoger dan op de universiteit, maar de rest van de gebreken waren hetzelfde. De mensen om me heen hadden geen enkel idee wie ik was omdat het elke dag andere mensen waren. De fysieke omgeving was anders, maar de problemen identiek.

Motivatie en passie

Motivatie en passie zijn twee bijzondere concepten. Het kan jaren duren voordat je voor jezelf aan de juiste knoppen weet te draaien, maar er drie dingen die er (bijna altijd) gegarandeerd voor zorgen dat je ze kapot maakt: competentie, autonomie en verbondenheid.

Doe iets voor een lange tijd waar je niet goed in bent en niet goed in zult worden: weg motivatie, weg passie.

Doe iets voor een lange tijd waarbij je eigen inbreng minimaal is en al jouw beslissingen voor je worden gemaakt: weg motivatie, weg passie.

Doe iets voor een lange tijd wat je niet kan delen met mensen die jou snappen en waar je om geeft: weg motivatie, weg passie.

Hoeveel motivatie en passie ik ook had, door op de universiteit en in koffietentjes te gaan zitten, was ik aan mijn eigen poten aan het zagen. Ik voelde mijn motivatie wegsijpelen.

StartDock

In deze periode zag ik dat StartDock een tekstschrijver zocht voor een aantal uur per maand, ik had hier redelijk ervaring mee, dus dacht: dat probeer ik. StartDock is een co-working space en ik wist denk ik wel wat het ongeveer was, maar kon me er niet echt een voorstelling bij maken. Ik schreef een kleine tekst zodat ze konden kijken of mijn schrijfstijl bij StartDock past en mocht op kennismakingsgesprek komen met een van de eigenaren.

We zijn nu bijna 3 jaar verder en ik ben nog steeds de tekstschrijver van StartDock. Inmiddels snap ik wat co-working inhoudt en hoe StartDock anders is dan andere co-working plekken.

Zonder te weten dat ik dit nodig had, was StartDock de missende schakel in de start van mijn leven als freelancer en ondernemer. Serendipiteit noem je dat: door toeval en scherpzinnigheid iets vinden waar je niet naar op zoek was. StartDock was mijn eerste geval van serendipiteit, daarna volgden er nog veel meer. Dit komt voornamelijk omdat alle omstandigheden om deze vondsten te doen bewust worden gecreëerd door StartDock. Ik heb nieuwe klanten gevonden, nieuwe inspiratie, nieuwe connecties die ik niet had gevonden als ik niet bij een co-working space zou zijn gaan werken. Maar het belangrijkste is dat ik me hier op mijn gemak voel, tussen de mensen die dezelfde problemen hebben als ik, over dezelfde dingen zich zorgen maken en weten wat je ervoor gedaan hebt als je een succes kan vieren.

Ik kwam er overigens heel snel achter dat ik met twee koppen koffie in een koffietentje per dag al ruim over de helft van de huurprijs van een bureau bij StartDock zat, waar de koffie is inbegrepen.

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.