De vijf beste ochtendroutines voor een succesvolle dag

Van hardlopen voor de dag begint, tot opstaan met een glas water of net nog even die vijf minuten extra in je bed liggen nadat de wekker is gegaan. Iedereen heeft zijn vaste ochtendroutines. Welke ochtendroutines blijken nu het meest ‘succesvol’ om je dag mee te beginnen? In deze blog behandelen we de ochtendroutines die door veel ondernemers worden gebruikt om de dag goed te starten.

startdock

Start jouw dag direct goed

2 min
Steven Boere

Mindset is zeer belangrijk bij het creëren van een ‘top dag’. Op het moment dat je wakker wordt met een slecht humeur, is de kans groot dat je dag minder succesvol gaat zijn dan dat je had gewild. Studies die zijn gedaan met betrekking tot dit onderwerp ondersteunen deze gedachtegang. Met name de productiviteit van jezelf en die van je collega’s kan flink dalen op het moment dat je met je verkeerde been uit bed bent gestapt. Gelukkig zijn er genoeg ochtendroutines die je hierbij kunnen helpen om toch een productieve dag te hebben.

1. You snooze, you lose…

Hoe verleidelijk is het om op maandagochtend toch nog even te blijven liggen.. Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die dit nooit hebben meegemaakt. Toch heeft het snoozen wel degelijk negatieve effecten op de rest van je dag. De kans dat je net te lang blijft liggen waardoor je gehaast naar je werk moet (en vervolgens de hele dag dit gevoel blijft vasthouden) is groot. Ook is de kans aanwezig dat door te snoozen je je de hele dag een beetje ‘slaperig’ voelt. Dit heeft te maken met het feit dat door te snoozen je jezelf elke keer uit een diepe slaap haalt, wat ervoor zorgt dat moeheid en de ervaring van stress op de loer liggen gedurende de dag.

Wat je wel kunt doen is de tijd, die je normaal gesproken gebruikt om te snoozen, productief te gebruiken. Rustig je ontbijt maken, mediteren of zelfs een rondje hardlopen zijn productievere opties om toe te passen aan je ochtendroutines. Het zal je verbazen wat je allemaal in de ochtend kunt doen wanneer je niet meer snoozed.

2. Hydrateren kun je leren

Één van de eerste dingen die wordt aangeraden om te doen nadat je uit je bed bent gestapt is het drinken van een groot glas met water (+- 500 milliliter). De reden is dat wanneer je hebt geslapen, met name, je hersenen (die voor 75% zijn gemaakt uit water) vocht nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze op gang komen. Deze ochtendroutine zal er dus voor zorgen dat je ‘scherper’ opstaat. Één stapje verder in deze ochtendroutine zou het drinken zijn van citroenwater in de ochtend. Waarom? Dat lees je in deze blog van A Healthy Life.

Mag ik dan ‘s ochtends geen koffie meer drinken? Zeker wel! Zorg er alleen wel voor dat deze pas wordt genuttigd nadat je je glas (citroen)water hebt gedronken.

3. Zet je lichaam ‘aan’ door te bewegen in de ochtend

Of je nu naar werk loopt, 200 push-ups doet of op je fietst stapt, iedere vorm van beweging onderdeel maken van je ochtendroutines kan de kans vergroten op een succesvolle dag.

Beweging in de ochtend kan ervoor zorgen dat endorfines (ook wel het gelukshormoon genoemd) worden afgegeven en je met een goed gevoel aan je productieve dag begint. Mocht je het gevoel hebben dat om zeven uur ‘s ochtends naar de sportschool gaan net even een brug te ver is. Weet dan dat dit effect ook al waarneembaar is bij een korte wandeling of wanneer je fietst naar werk.

4. Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag!

Waarschijnlijk heb je het vaker gehoord, toch vertellen we je het nog één keer. Neem de tijd voor het maken van een gezond, uitgebalanceerd ontbijt om je dag goed te beginnen. Een goed ontbijt bezorgt jou de nodige energie en voedingsstoffen die je lichaam helpen om productief en geconcentreerd te kunnen werken. Ook kan de ochtendroutine van het maken van ontbijt ervoor zorgen dat je andere gewoontes uit je ochtendroutines haalt (zoals je werkmail checken).

Op zoek naar een lekker en voedzaam ontbijt?:

Dus of je alleen maar tijd hebt voor wat fruit en yoghurt, of dat je ‘all-in’ gaat en wortelpannenkoekjes met fruit maakt, je lichaam zal je dankbaar zijn en je zet jezelf op voor een goede dag!

5. Je telefoon is geen onderdeel van je ochtendroutine

Waar het grootste verbeterpunt in zit voor veel mensen is het gelijk pakken van de telefoon als onderdeel van je ochtendroutine. Hiermee ‘verspil’ je niet alleen kostbare tijd, maar geeft het je ook minder tijd om bovenstaande ochtendroutines toe te passen. Ook kan het pakken van de telefoon ervoor zorgen dat je een stressvol begin van je dag ervaart. Negatieve berichten op social media, e-mails die je wijzen op je verantwoordelijkheden van die dag en/of je to-do lijst. De kans dat je deze tegenkomt wanneer je je telefoon er ‘vroeg’ bij pakt is vrij groot.

Hoe kun je dit voorkomen? Door in plaats van het zetten van een wekker op je telefoon te investeren in een aparte wekker zodat je niet gelijk je telefoon in je handen hebt. Alhoewel het afleren hiervan als lastig ervaren kan worden kan dit een goede manier zijn om je dag goed te starten!

Uit welke onderdelen bestaat jouw ochtendroutine?

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.