Corporates <3 coworking?

Adidas, ABN Amro, Shell, Aegon en Randstad. Wat hebben deze enorme corporates gemeen? Zij zijn allemaal aangesloten bij één of meerdere coworking spaces. Waarom?? Dat lees je in deze blog.

Waarom zijn corporates geïnteresseerd geraakt in coworking spaces, welke in het verleden met name interessant waren voor freelancers en start-ups?

3 min
Steven Boere

De afgelopen jaren is het concept coworking gigantisch gegroeid wereldwijd. Alleen al in het jaar 2021 (inderdaad, deel van de ‘corona jaren’) groeide de omzet van coworking spaces met 18,9%. Deze stijging is deels te wijten aan de groeiende interesse van corporates in coworking spaces. Gemiddeld gezien is er een stijging van 21% in het aantal plekken gehuurd door corporates in coworking spaces in 2021. Waarom zijn corporates geïnteresseerd geraakt in coworking spaces, welke in het verleden met name interessant waren voor freelancers en start-ups?

Om deze vraag te beantwoorden duiken we eerst in de terminologie; Onderdeel zijn van een coworking space en flexibel werken worden vaak als hetzelfde gezien. Toch zijn deze wel degelijk verschillend. Flexibel werken kan veel verschillende dingen betekenen, maar de meeste mensen gebruiken het om flexibele werktijden te hebben en te werken vanaf een locatie waar je maar wilt. Dit kan echter ook leiden tot nadelen: ‘Flexibele werkers’ werken bijvoorbeeld vaak sneller over en thuiswerken wordt vaak geassocieerd met eenzaamheid.

Flexibele werkplekken zijn vaak onderdeel van een coworking space (net zoals bijvoorbeeld vergaderruimtes), maar betekenen daadwerkelijk iets anders dan flexibel werken. Binnen een coworking space kun je kantoren en/of vaste bureaus huren voor een langere termijn. Maar, je kunt ook een abonnementsvorm afsluiten waarbij je op daarvoor aangewezen plekken kunt gaan werken op verschillende locaties van de coworking space, zoals bij StartDock.

Door je personeel in (meerdere) coworking spaces te laten werken, worden de problemen die gepaard gaan met thuiswerken opgelost. Zelfs als werknemers op afstand werken. Het gebruik van coworking spaces sluit ook goed aan op het werken met flexibele uren. Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de bedrijven die coworking spaces gebruiken, hiervoor hebben gekozen om flexibel werken mogelijk te maken voor hun werknemers. 

Dat brengt me bij de uiteindelijke vraag; wat zijn de redenen vanuit een corporate om personeel onder te brengen bij coworking spaces? Hieronder vind je vier van de belangrijkste redenen.

1. De start-up cultuur

Coworking spaces staan bekend om het faciliteren van een werkplek voor freelancers en/of start-ups. Hierdoor wordt er binnen de muren van een coworking space een cultuur gecreëerd waarbij passie, gedrevenheid en ondernemerschap centraal staan. Dit is een eigenschap waar corporates graag gebruik van maken. In 2019 werd de Britse bank HSBC de grootste huurder van de coworking space WeWork en bezegelde daarmee het samenwerkingsverband dat beide partijen nog steeds met elkaar hebben. HSBC gaf hierbij aan dat het voor hun werknemers stimulerend werkte om onderdeel te zijn van een coworking space waarbij "jonge bedrijven met ambitieuze groeiplannen de werknemers stimuleren om ook verder te denken dan hun eigen taken/werkzaamheden”. 

2. Het managen van vastgoed

Wanneer de medewerkers van een corporate gebruik maken van coworking spaces, nemen ze geen bureaus in de bestaande kantoren van het bedrijf in beslag. Een nieuw model binnen corporates is het ‘hub and spoke’-principe, waarbij een centraal hoofdkantoor wordt aangevuld door  samenwerkingsverbanden met coworking spaces. Doordat medewerkers daardoor op afstand kunnen werken, is er minder m2 nodig en wordt er een hogere bezettingsgraad behaald.

3. Flexibel werken is de norm in het vinden van talent.

Flexibel werken is steeds populairder aan het worden bij jong talent. Onderzoek wijst uit dat wanneer er meerdere vergelijkbare vacatures zijn, 80% van de werkzoekers de vacatures afwijst waarin flexibel werken niet wordt ondersteund. Ook is flexibel werken zeer belangrijk in het behouden van talent. Drie op de vier organisaties in de UK geeft aan dat het bieden van flexibele werkgelegenheid ervoor zorgt dat talent langer bij het bedrijf blijft. Dit is een zeer interessant gegeven voor corporates  aangezien het  gemiddeld 12.744,82 euro kost om een werknemer te vervangen.

4. Productiviteit

Het optimaliseren en innoveren van werkplekken blijft een proces dat altijd in ontwikkeling is. De meest productieve werkplekken en/of omgevingen zijn niet alleen de stille individuele kantoren of de bruisende open ruimtes - de meest innovatieve bedrijven komen tegemoet in de behoefte van medewerkers door zowel ruimtes aan te bieden waar je je als individu kunt afzonderen als verschillende ruimtes voor groepswerk. 

Een manier om deze tegenstrijdige behoeften in evenwicht te brengen, is door middel van ‘activity based working’. Binnen deze manier van werken zijn de verschillende plekken binnen een pand ingericht voor verschillende taken/doeleinden. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en lagere kosten voor het bedrijf: toen de National Grid in de UK vier van zijn kantoren gemodelleerd heeft om activity based werken te ondersteunen, verbeterden de individuele prestaties met 8% en daalden de operationele kosten met 10 - 12 miljoen per jaar. Daarnaast waren hun medewerkers ook gelukkiger met deze nieuwe manier van werken, waarbij 86% zei dat ze de nieuwe opzet van de panden fijner vonden.

Het inrichten van kantoren is echter duur en tijdrovend. Met een ‘mooie’ inrichting van een kantoorpand in Amsterdam (inclusief meubilair) ben je gemiddeld 300 per vierkante meter kwijt (dat is € 3 miljoen voor een 10.000 vierkante meter kantoorpand!). De meeste coworking spaces zijn al geoptimaliseerd om activity based working te ondersteunen en bieden faciliteiten zoals phone booths voor bijvoorbeeld telefonische gesprekken, ontmoetingsruimtes voor gezelligheid, vergaderruimten en tegenwoordig zelfs steeds vaker creatieve ruimtes.

Uiteindelijk is het adopteren van coworking door corporates één van de zeldzame dingen die vanuit alle perspectieven logisch is. Het geeft medewerkers wat ze willen doordat ze flexibel kunnen werken, terwijl het tegelijkertijd voordelen biedt voor de desbetreffende corporate. Dit gebeurt door beter personeelsbehoud, minder directe overhead en het brengt minder risico met zich mee doordat bedrijven niet gebonden zijn aan langetermijncontracten met de huur van een kantoorpand.

Oftewel; Corporates <3 Coworking!

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.