2022 in retrospect…

Van B Corp naar Pitch 4 Capital, nieuwe collega's naar afscheid van collega's. 2022 was een enerverend jaar voor StartDock. Wat gebeurde er precies in 2022? Lees het in deze blog!

startdock

Een terugblik naar 2022 vanuit de ogen van StartDock.

3 min
Thom Wernke

Eind 2021 stonden termen als ‘lockdown’, ‘covid’ en ‘thuiswerkbeleid’ nog vers in het geheugen gegrift. Ook voor StartDock waren die termen impactvol, hoofdzakelijk op de activiteiten die er voor zorgen dat StartDock locaties niet als ‘kantoor’ voelen. Maar in 2022 mochten we weer! We konden weer gezamenlijk lunchen op onze locaties, evenementen mochten weer en de woensdag- donderdag- en/of vrijdagmiddagborrels kwamen terug! In deze blog een overview van het jaar 2022 in retrospect.

In april 2022 verliet onze co-founder Stephan StartDock vanwege gezondheidsproblemen, na 6 mooie jaren samen. We zijn Stephan dankbaar voor zijn tomeloze enthousiasme en inzet, we missen Stephan nog elke dag.

Waarom wij doen wat we doen

Alleen kun je hard gaan, maar samen kun je het verst komen. De ondernemende helden in onze vier communities versterken elkaar door kennis, kunde en netwerk met elkaar te delen. Het StartDock team wordt blij van hún groei en dat is waarvoor wij elke dag ons bed uit komen. Wij geloven dat er een community voor nodig is om je bedrijf te laten groeien en die community vind je bij StartDock.

In 2022 zijn we gegroeid naar een totaal van 1239 members, die werkzaam zijn bij 685 bedrijven. De 1239 Dockers staan intern bij StartDock symbool voor 12,39% van onze Big Hairy Audacious Goal (BHAG): De AFAS live afhuren in 2028, om te vieren dat de StartDock community bestaat uit 10.000 Dockers.

Onze Dockers werken in een enorme diversiteit aan sectoren: van online marketing tot boekhouding, van de verkoop van boten tot de verkoop van horloges en van circulaire voeding tot opblaasbare baden. Een aantal highlights uit 2022 van onze Dockers & collega’s:

B Corp

We zijn 2022 begonnen met een doel dat ver buiten de comfortzone lag. We vinden dat wij als bedrijf goed moeten zijn voor economie, mens en milieu en wilden dit kwantitatief inzichtelijk hebben. Om die reden hebben we besloten dat we toe willen werken naar het verhuren van CO2-neutrale werkplekken, kantoren en vergaderruimtes. Dan is het natuurlijk zo dat wie A zegt… ook B (Corp) moet zeggen. 

Om naar een CO2-neutrale status toe te werken, hebben we besloten om via B Lab het certificatietraject aan te gaan om B Corp te worden (benieuwd wat B Corp inhoudt? Lees onze blog waarin dit uitgebreid wordt toegelicht). In 2022 is het certificeringsproces een grote prioriteit voor ons geweest, met de volgende voorlopige resultaten:

 • We hebben een CO2 Dashboard gemaakt, om per locatie ons verbruik en uitstoot inzichtelijk te hebben.
 • Via community.startdock.nl/energy kan elke Docker realtime zijn/haar individuele verbruik qua gas, water & elektra inzien, gemeten in verbruik, euro’s & CO2.
 • Onze statuten zijn bij de notaris aangepast, om juridisch vast te laten leggen dat onze sociale en ecologische prestaties onderdeel uitmaken van onze beslissingsprocessen.
 • We hebben beleid gemaakt op de volgende thema's: klokkenluider (melden van wangedrag), leveranciers code of conduct, Inkooppolicy (lokaal & ecologisch), Health & Safety, diversiteit, borstvoeding, afvalscheiding, code of ethics en goede doelen.
 • We zijn de well-being van onze medewerkers meer aandacht gaan geven, door elk kwartaal met Quan Well-being aan de slag te gaan.
 • We zijn gesprekken gestart met onze verhuurders voor het verbeteren van onze CO2 uitstoot op de locaties.
 • Ook enkele toffe initiatieven binnen de locaties;
  • Gestart met het scheiden van afval
  • Elke locatie heeft een eigen regenton
 • We maken duurzamere keuzes voor onze inkoop. Zo zijn we een collab gestart met Oma's Soep, zijn onze kerstpakketten dit jaar besteld via Kerstpakketmeteengoedverhaal en zijn de nieuwe StartDock Sweaters geproduceerd van duurzaam materiaal.

Locatie groei

Eind 2021 heeft StartDock haar 4e locatie geopend: StartDock Prins Hendrikkade. In 2022 druppelde deze locatie vol met nieuwe Dockers en inmiddels kunnen we zeggen dat de Prins Hendrikkade de locatie is met de meeste Dockers! We zijn het hele jaar op zoek geweest naar locatie #5 maar zijn er niet in geslaagd om deze in 2022 te openen. We hebben één ontzettend heet ijzer in het vuur, dus we kunnen hier melden dat we begin 2023 witte rook verwachten. We keep you posted!

Wat gebeurde er nog meer?

 • We kregen van onze verhuurders forse huurverhogingen en verhogingen van de servicekosten om de oren. Dit hebben we zo open en transparant mogelijk gecommuniceerd en we zijn dankbaar voor de houding van de Dockers die met liefde en lof het leed met ons delen.
 • We organiseerden dit jaar 4 edities van Pitch4Capital.  
 • Tijdens Koningsdag & Pride zijn onze Amsterdamse locaties al 7 jaar een zoete inval. Hier zijn we trots op, we delen graag. Dit jaar liep het tijdens Pride qua gezelligheid flink uit de hand, waar we vervolgens met alle betrokken Dockers snel weer oplossingen voor vonden.
 • Teamleden en Dockers liepen voor KWF Kankerbestrijding mee met de Rotterdamse Marathon en haalden een totaalbedrag van €5606 op! 

Wat gaan we doen in 2023?

In december zijn we met ons volledige parttime en fulltime team op ‘Yearly’ geweest, waarin wij onze plannen voor 2023 hebben gesmeed. StartDock werkt intern sinds 2022 met KPI’s & OKR’s (Objectives & Key Results). Vanuit de yearly zijn de volgende 5 Objectives (doelen) naar voren gekomen:

 • B Corp zijn.
 • Gezond groeien.
 • Een aantrekkelijke werkgever zijn, zodat we over 5 jaar de beste zijn.
 • Van klanten ambassadeurs maken.
 • Werk van collega’s leuker en makkelijker maken, door het “StartDock Handboek” op orde te hebben en te houden.

Een aantal opvallende Key Results voor 2023 uit deze Objectives: “Een award winnen voor goed werkgeverschap”, “X% van de Dockers is zich bewust van onze Brand Promise: Wij hebben geen winstoogmerk op Coworking” en “Minimaal 2 locaties openen van maximaal 2500m2 per locatie”. 

Op een machtig mooi 2023!

Kom in contact

Verkrijg prijzen en beschikbaarheid.